Warsztaty pozwoliły zdobyć dzieciom podstawową wiedzę o witaminach, solach mineralnych, zdrowej żywności i zdrowym stylu życia. Warsztaty składały się z dwóch części: edukacyjnej i kulinarnej. W części edukacyjnej prelekcję na temat zasad prawidłowego odżywiania przeprowadziła Pani Stella Wojtkun, studentka III roku dietetyki PWSBiA. W Części kulinarnej przygotowanej przez studentów dietetyki PWSBiA tegoż roku i koordynowanej przez doktor Ewę Kosowską i Stellę Wojtkun, uczestnicy warsztatów degustowali przekąski owocowe z wykorzystaniem swojej kreatywności i pomysłów. Zdrowe smakołyki przygotowano z produktów ekologicznych, ze szczególnym naciskiem na produkty naturalne, sezonowe i lokalne. Dzieci dowiedziały się na zajęciach, dlaczego ta grupa produktów jest ważna w naszej diecie i co zrobić, żeby je lepiej poznać i polubić. Dodatkowo zwrócono uwagę na znaczenie wody w organizmie. Próbowano przekonać dzieci do picia wody, dlatego poddano dzieciom propozycje urozmaicenia jej smaku ulubionymi owocami (truskawki, pomarańcze, kiwi, cytryna, liście mięty).
Na koniec warsztatów podsumowano całość zdobytej wiedzy podczas prelekcji i ćwiczeń, w której dzieci samodzielnie wypełniały Piramidę Zdrowego Żywienia i Stylu Żywienia oraz z ochotą rozwiązywały przygotowany quiz. Warsztaty cieszyły się ogromnym zainteresowaniem uczniów.
Mamy nadzieję, że warsztaty przekonały dzieci do „owoców, które mają moc”